Prima pagină > news > România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa

România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa

România continuă să aibă unul dintre cele mai scăzute salarii minime pe economie din Europa, de numai 157 de euro pe lună, situându-se cu mult sub ţări ca Cehia, Polonia sau Turcia, arată datele publicate de Eurostat, comisia de statistică a Uniunii Europene. Cu toate acestea, salariul minim din România a crescut cu peste 550% în perioada 2000- 2011. Este o creştere spectauloasă, dar care a plecat de la o bază foarte mică în anul 2000, de numai 24 de euro. În plus, inflaţia a fost ridicată pentru o bună parte din acest interval, astfel că puterea de cumpărare a salariaţilor nu a crescut la fel pe atât de rapid pe cât o arată statisticile legate de evoluţia salariului minim.

Slovacia şi Cehia au valori ale salariilor minime duble faţă de venitul din România, în timp ce polonezii câştigă cel puţin 350 de euro pe lună.

Creşterile faţă de începutul anilor 2000 sunt semnificative pentru toate statele din Europa. În Ungaria, salariul minim nu a crescut de mai mult de trei ori, iar în Turcia nici măcar nu s-a dublat, dar valorile sunt superioare celei româneşti – 280, respectiv 384 de euro. Bulgaria, singurul stat din clasament aflat sub România, îşi remunerează angajaţii cu minimum 122 de euro.

Categorii:news Etichete:, , ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: