Prima pagină > news > Nokia N900 cu linux Maemo

Nokia N900 cu linux Maemo

Nokia a confirmat oficial si noul sau Tablet, modelul Nokia N900, care ruleaza pe sistemul de operare Maemo bazat pe Debian Linux. Mai importanta decat simpla confirmare a zvonurilor mi se pare fuziunea tot mai puternica dintre telefon, computer si echipament multimedia de buzunar, care va lasa în istorie multe produse de nisa, precum playerul MP4, parerea mea.

N900 arata foarte bine, sper sa fie si ecranul tactil pe masura asteptarilor. Interesant de notat este procesorul ARM la 600 MHz, despre care producatorul scrie ca este scalabil si poate rula si la peste 1GHz daca este nevoie

Cateva detalii suplimentare din comunicatul oficial:

Conceput pentru a oferi performante similare cu cele ale unui computer într-un dispozitiv compact, Maemo completeaza celelalte platforme software ale Nokia, precum Symbian, sistemul de operare pe care se bazeaza telefoanele inteligente Nokia.

Nokia N900 este dotat cu un procesor puternic ARM Cortex-A8, dispune de pana la 1GB de memorie pentru aplicatii si de accelerare grafica OpenGL ES 2.0. Rezultatul este un dispozitiv multioperational care, precum un PC, permite rularea mai multor aplicatii simultan. Comutarea între aplicatii este facila, deoarece tot continutul care ruleaza este disponibil în permanenta pe afisaj. Ecranul initial panoramic poate fi complet personalizat prin pictograme de comanda rapida, widget-uri si aplicatii.

Pentru a oferi o experienta de navigare web mai placuta, Nokia N900 dispune de un ecran tactil WVGA de înalta rezolutie si conectivitate rapida 10/2 HSPA si WLAN. Datorita browser-ului bazat pe tehnologie Mozilla, aspectul paginilor web este similar cu cel redat de un computer. Clipurile video online si aplicatiile interactive sunt redate în culori vii datorita suportului complet Adobe Flash™ 9.4. Actualizarile software-ului Maemo se realizeaza automat prin internet.

Nokia N900 ofera un spatiu de stocare de 32GB, extensibil pana la 48GB printr-o cartela  microSD. În ceea ce priveste fotografia, sistemul de operare Maemo si Nokia N900 aduc o interfata cu utilizatorul de tip tag cloud care ajuta utilizatorii sa beneficieze la maximum de camera de 5MP si de tehnologia optica de la Carl Zeiss.

  1. 05/09/2009 la 8:53 pm

    Se pare totusi ca telefonul va fi destul de scump, 550 euro. In plus, numarul de aplicatii disponibile pe sistemul de operare Maemo nu este foarte mare, si cred ca va dura ani pana sa ajunga la ceea ce este disponibil acum in App Store pentru iPhone, de exemplu.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: