Amurg – adolescenta vampirizata
Ea e o adolescenta aparent fragila, el e un vampir aparent adolescent. Desi au parte de un fulminant coup de foudre la ora de biologie, e evident inca de la inceputul filmului ca amandoi stau mult mai bine la chimie: atractia dintre Bella Swan (Kristen Stewart) si Edward Cullen (Robert Pattinson – il stiti in varianta Cedric Diggory din ultimele doua filme din saga „Harry Potter“) e elementul central (pe alocuri, singurul) din „Amurg“.
Pe cei care n-au citit cartea ar putea sa-i dezamageasca filmul numai daca sunt dusi la cinema fortat sau fara sa stie ce-o sa vada. E de inteles de ce adolescentele din toata lumea si-au facut chip cioplit din vampirul Eduard: are un magnetism irezistibil si calitati invincibile – se deplaseaza cu o viteza ireala, i se schimba culoarea ochilor, pielea ii straluceste ca diamantele in lumina soarelui, asculta Debussy si mai e si versat (la un calcul rapid, rezulta ca s-ar fi nascut pe la 1900).
Stephenie Meyer a reformulat mitologia vampirilor intr-una mult mai interesanta, din care a pastrat dieta sangvina si nemurirea, dar a renuntat la sicrie, colti, ghirlande de usturoi si tepuse. si sa nu uitam: Eduard si familia lui nu sunt chiar asa de rai – se autodenumesc vampiri „vegetarieni“, fiindca se hranesc doar cu sange de animale, refuzand, cu eforturi etice considerabile, omuciderea. Feministele isi primesc si ele partea leului in film: daca femeile-vampir arata aproape normal, barbatii, varuiti cu un strat consistent de fond de ten si de ruj, fac toti banii. „Amurg“ nu e, cu siguranta, un film bun. S-ar putea spune ca e kitsch si siropos. La fel cum s-ar putea spune ca dragostea la 17 ani e, de cele mai multe ori, kitsch si siropoasa.
Daca pentru atractie nu e nevoie de nici o explicatie, filmul nu se chinuieste deloc sa explice nici dragostea. Cei doi se iubesc pentru ca se iubesc. Ca multi alti adolescenti, probabil. insa „Amurg“ iti da, fara doar si poate, doua posibilitati: amatoarele de sirop se vor indragosti pe loc de Eduard. Ceilalti spectatori s-ar putea delecta, in schimb, cu comicul involuntar din film: pot sa rada cu lacrimi de ridicolul fetei chinuite a protagonistului (daca nu-l crezi irezistibil, Eduard arata uneori de parca ar suferi groaznic de pe urma unei dureri de stomac imposibil de lecuit), de machiajul ireal sau de lipsa de sex-appeal a catararilor prin copaci cu acceleratia la maximum.
Trailer Twilight – Amurg